Selecteer een pagina

Het havengebied heeft het in zich te ontwikkelen tot levendig en cultuurhistorisch hart van Broek op Langedijk en het visitekaartje van Langedijk. Het havengebied kan een overstappunt worden voor recreatieve activiteiten en toegangspoort naar toeristische trekpleisters in de gemeente, zoals het Museum BroekerVeiling en het recreatiegebied Geestmerambacht. Voor de inwoners van Broek op Langedijk is het Havenplein een deel van het hart van het dorp. Het plein is door het dijklint verbonden met het museum en het nieuwe winkelplein Broekerveiling. Deze vormen samen het gehele kloppende hart van het dorp. Regelmatig terugkerende evenementen die op het Havenplein plaatsvinden, zijn onder andere de aankomst van Sinterklaas, Koningsdag en Koolsail. Met de revitalisatie wordt het havengebied van Broek op Langedijk een levendig gebied waarin de woonfunctie en de bijdrage aan recreatie en toerisme in balans met elkaar worden ontwikkeld.

Participatie
In het najaar van 2018 heeft de gemeente Langedijk een schriftelijke enquête gehouden onder omwonenden om te kijken hoe zij staan tegenover het plan om het Havenplein te verfraaien. De meerderheid van de mensen was positief. Verder vroeg de gemeente de omwonenden of zij willen ‘mee-ontwerpen’ aan verfraaiing van het Havenplein en omgeving. Van de 53 respondenten gaven er 38 aan mee te willen denken.

Inspirerend eerste ontwerpatelier
Op 13 maart 2019 werd de eerste participatiebijeenkomst gehouden voor genodigden. De belangstelling voor deze avond was groot, zo’n tachtig mensen dachten enthousiast mee over onder andere herinrichting van het plein, horeca, nieuwe bebouwing en verkeer. Voorafgaand hield stedenbouwkundig bureau Urbis een presentatie over het Havenplein en omgeving. Daarin werden tientallen inspiratiebeelden getoond. Aan het eind van de avond mochten de deelnemers met stickers aangeven welke beelden hen aanspraken. Bureau Urbis gaat nu alle ideeën inventariseren en analyseren. Op basis daarvan maakt het bureau drie basismodellen, die verder worden ingevuld met ideeën van omwonenden. Naar verwachting wordt eind mei het tweede ontwerpatelier gehouden, waarvoor dezelfde mensen worden uitgenodigd.

Masterplan Havenplein
De gemeenteraad van Langedijk heeft eind 2021 het Masterplan Havenplein vastgesteld. Dit geeft een basis voor de uitwerking en realisering van een fraai havengebied in Broek op Langedijk.

 

 

 

Terug naar home