Selecteer een pagina

Op zaterdag 29 en zondag 30 juni rijdt een heuse hop-on hop-off bus door Heerhugowaard. Vanaf de Krul (aan de kant van de Stationsweg) kun je meerijden met een elektrisch toeristenbusje, waarmee je onder andere de Kunstkerk, het Stadshart, de Waarderhout en het Poldermuseum ‘Het Oude Gemaal’ kunt bezoeken. Meerijden is gratis, maar vol = vol!  Kom je vanuit Langedijk? Start deze dag dan met een GRATIS vaartochtje met De Broekervaart vanaf het Havenplein in Broek op Langedijk. De aankomsttijd van De Broekervaart sluit aan op de vertrektijd van het busje. Liever op de fiets? Ook dan zijn er volop mogelijkheden!

Een heel rondje met de hop-on hop-off bus duurt ongeveer een uur. De bus vertrekt vanaf de Stationsweg in Heerhugowaard (vlakbij de Krul) om 10.30 – 11.30 – 12.30 – 13.30 – 14.30 – 15.30 uur. De activiteiten beginnen op zaterdag 29 juni al op de Westdijk, waar De Broekervaart aanmeert.

Open Dag De Waardse Werf zaterdag 29 juni
Vlakbij de Krul ligt De Waardse Werf, een scheepswerf waar op ambachtelijke wijze wordt gewerkt aan het opknappen en renoveren van kleine bootjes van staal of hout. Op De Waardse Werf, een werkplaats voor jongeren vanaf 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking, heerst de sfeer van een echte scheepswerf compleet met de geur van teer en vet. Tijdens de Open Dag geven de cliënten en begeleiders een rondleiding. Zij laten alle werkzaamheden zien en bewijzen dat ze nog veel meer kunnen maken. Denk aan pizzaovens, fietsenrekken en kachels. Aan de waterkant worden een rookton, waarin paling wordt gerookt, en een pizzaoven geplaatst, waarin kleine pizza’s worden opgewarmd. Kom dus gezellig voor een kop thee of koffie en een gebakje met het logo van de Waardse werf of geniet van paling en pizza!

Eerste stop: de Kunstkerk met expositie Heerhugowaardse kunstenaars
De eerste stop is bij de Kunstkerk aan de Stationsweg 53 in Heerhugowaard. Op zaterdag 29 juni (10.00 – 16.00 uur) en op zondag 30 juni (13.00 – 16.00 uur) verzorgt de Kunstkerk een expositie van de Heerhugowaardse kunstenaars Jeanine Lanen en Irma van de Zande, met het thema ‘Strand’. Bezoekers die met de Broekervaart mee varen zijn van harte welkom om de Kunstkerk dan te komen bezoeken. U hoeft hiervoor overigens niet het busje te nemen: De Kunstkerk bevindt op tien minuten lopen vanaf de Krul.

Tweede stop: Stadshart, zaterdag waterfestival en zondag amusetour
De tweede stop is bij het Stadshart van Heerhugowaard. Vanaf hier kun je het winkelcentrum bezoeken of de verschillende horecagelegenheden op het Coolplein. Op zaterdag 29 juni vinden diverse wateractiviteiten op het water plaats, grenzend aan de horecaboulevard. Kom flyboarden of suppen, speel sup-polo of jump en speel op de aquabaan. Iedereen kan kosteloos deelnemen. Op zondag 30 juni vindt hier een amusetour plaats, waaraan zeven restaurants deelnemen. Kijk op www.broekervaart.nl

Derde stop: Het Speelbos in de Waarderhout
Stap de natuur in en beleef de sprookjesachtige sferen in het Speelbos van de Waarderhout.  Op zaterdag 29 juni tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er bijzondere sprookjes- en natuurfiguren aanwezig. Op hun eigen manier en in hun creatieve creaties zullen zij contact maken met klein en groot. Vroeger was dit deel van Heerhugowaard een moeras en nu een prachtig bos met in het speelbos een groot waterspeeltoestel. De ingang is aan de Rustenburgerweg. Op zaterdag om 14.00 uur is er een rondleiding met een IVN-gids door het Waarderbos. Aanmelden kan via waarderhout@staatsbosbeheer.nl.

 Vierde stop: Poldermuseum ‘Het Oude Gemaal’
Het Poldermuseum vertelt het verhaal van de geschiedenis van Heerhugowaard en is gevestigd in het voormalige poldergemaal aan de Huygendijk. In 1979 werd het monumentale gebouw in gebruik genomen als historisch en educatief museum. Iedere zaterdag en zondag is het museum geopend voor publiek tussen 11.00 en 17.00 uur. Op zondagmiddag zijn er vrijwilligers aanwezig die mondeling toelichting geven op allerlei specifieke onderwerpen. Entree is € 4,- voor volwassenen, kinderen van 13 t/m 17 jaar betalen € 2,- en kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen. Bij het museum is een gezellig café voor een heerlijke kop koffie, lunch of borrel. Daarnaast is het ook mogelijk om bootje te huren om een stuk te varen! Kijk voor meer informatie op www.poldermuseumheerhugowaard.nl.

Liever op de fiets dan in de bus?
Speciaal tijdens de Juni Waterweken is het ook mogelijk om fietsen te huren. Dus als je aankomt bij de Krul van Heerhugowaard kun je met de fiets op je gemak alle parels van Heerhugowaard verkennen. Je krijgt een kaartje mee met een mooie fietsroute, maar je kunt natuurlijk ook zelf op avontuur gaan. Er is slechts een beperkt aantal fietsen beschikbaar, dus reserveren is aan te raden! Voor slechts 10,- per dag huur je een fiets via info@toerismelangedijk.nl.

 Fiets bijvoorbeeld naar de Zintuigentuin!
Op zaterdag 29 juni en zondag 30 juni tussen 13.00 en 17.00 uur stap je op de Beukenlaan 17 zo het paradijs binnen. Een prachtige natuurtuin in Engelse cottagesfeer van maar liefst 10.000m2. Een grote, natuurlijke vijver is de broedplek voor de ijsvogels! Even verderop valt je mond open van de prachtige gespiegelde borders. Heel Engels is zeker de geborgen ommuurde (kweek)tuin en je wilt natuurlijk het geheim van de ‘secret garden’ ontdekken. Je wandelt tussen bloeiende grassen en bloemen naar een vijver met lelies aan de voorzijde. Niet voor niets komen er bussen uit het buitenland om de tuin te bekijken! Entree is 4 euro pp. Meer informatie over de tuin; www.dezintuigentuin.nl

 Fietstocht met gids langs jonge monumenten
Heerhugowaard is als jonge stad in een oude droogmakerij voor een groot deel na 1965 tot stand gekomen. De interesse en waardering voor de architectuur uit de periode na 1965 neemt toe, maar wordt vaak ook als onzichtbaar of lelijk ervaren. Veel gebouwen uit deze periode worden gesloopt of verbouwd. Dit kan een goede ontwikkeling zijn, maar er kunnen ook waardevolle elementen of herinneringen verloren gaan. Op zaterdag 29 juni fiets je samen met een gids door een aantal wijken om de kenmerken van de architectuur en stedenbouw te bekijken. Hoe moeten we de ontwikkeling en de gebouwen waarderen? Verzamelen op parkeerplaats Parelhof naast Startpunt Hugohopper (verschillende startmomenten tussen 14.00 – 17.00 uur, deelname € 5,-) In verband met het aantal beschikbare plaatsen, vragen wij je van tevoren te reserveren via www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

 Ook in Langedijk is in dit weekend van alles te doen! Kijk voor alle activiteiten tijdens dit weekend op: www.broekervaart.nl. Kom en geniet van de parels in beide gemeenten!