Selecteer een pagina

Mist, regen en slechts 15 graden. Zo begon de eerste dag van ‘De Broekervaart’ op zaterdag 2 juni. Toch stonden de eerste bezoekers al om 10.00 uur bij de pont voor een tochtje naar de overkant. Vervolgens konden de bezoekers overstappen op een gratis rondvaart door het Oosterdelgebied. “Wat is dit toch een prachtige parel, deze plek verveelt nooit.”

Vroeger was de pont de enige manier om vanuit ‘Broekerhoek’ (Broek op Langedijk) het station Heerhugowaard te bereiken. Het pontje, De Broekervaart, laat daarmee oude tijden herleven. Afgelopen zaterdag 2 juni, bij de opening van het Sloepennetwerk Noord-Holland Noord, ging De Broekervaart voor de eerste maal van start. Zo’n 150 bezoekers maakten ondanks het slechte weer gebruik van de gratis vaarverbinding. Vooral in de middag was het animo groot.

Afgelopen vrijdag maakten burgemeester Bert Blase (Heerhugowaard) en burgemeester Leontien Kompier (Langedijk) gezamenlijk het eerste proeftochtje met ‘De Broekervaart’. Een heerlijk begin van een dagje uit, vond burgemeester Kompier. “Heel leuk dat inwoners van Langedijk en Heerhugowaard op deze manier kunnen kennismaken met de parels in dit gebied, zoals het Oosterdel en cultureel erfgoed, zoals Museum BroekerVeiling.”

De Broekervaart vaart deze zomer tijdens verschillende evenementen heen en weer tussen de fietsbrug de Krul in Heerhugowaard (Westdijk) en het Havenplein in Broek op Langedijk.  De eerstvolgende keer dat De Broekervaart uitvaart is op 30 juni tijdens het Kofschipfestival in Broek op Langedijk. De boot vaart ook op 18 augustus (Langedoikermarkt) en op 8 september (Open Monumentendag). Initiatiefnemers van De Broekervaart zijn de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard, stichting Toeristische Promotie Langedijk, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Museum BroekerVeiling. Het doel is om de (water-)recreatie en het toerisme te stimuleren in beide gemeenten. De Broekervaart is nu nog een pilot. Het streven is dat De Broekervaart in 2019 tijdens de zomermaanden elk weekend gaat varen. Kijk voor meer informatie op: www.broekervaart.nl.