Selecteer een pagina

Duurzaam als drijfveer

Duurzaamheid heeft vele betekenissen. In Langedijk ontwikkelt met water gaat het onder andere over de manier waarop het water als historische kwaliteitsdrager wordt ingezet en leidt tot een toekomstbestendige, krachtige structuur. Door actief die structuur te versterken, kan Langedijk weer vooruit en blijven cultuur-his­torische waarden voor toekomstige generaties behouden.

 

Natuurwaarden en klimaatbestendigheid

Door het watersysteem te verbeteren en compleet te maken, gebeurt er meer op, in en langs het water. Beweging en stroming van het water dragen bij aan de waterkwaliteit. Het inrichten van natuurlijke oevers versterkt de natuurwaarden. Water heeft daarnaast een functie in perioden met overvloedige regenval en het levert verkoeling tijdens (extreme) warmte. Duurzaamheid gaat daarom ook over klimaatbestendigheid.

 

Duurzame voorzieningen

Economische activiteiten moeten in balans met duurzaamheid worden ontwikkeld. Als dat op een goede manier gebeurt, kan Langedijk zich in de regio laten zien met een hele reeks aan duurzame voorzieningen: van oplaadpunten voor e-bikes tot elektrisch vervoer over het water.

 

Het begint bij het kind

Voor jonge kinderen is ruimte om te spelen op en aan het water. Scholen bieden nu al een educatief programma aan over de geschiedenis van Langedijk. De gemeente zet zich in voor vergroting van het aantal ‘natuurlijke speeltuinen’. Voor de groeiende groep ouderen zijn uitstapjes en vakanties aantrekkelijker en beter toegankelijk te maken (denk aan kwaliteit, comfort, veiligheid en gezondheid). De gemeente maakt zich sterk voor de openstelling en toegankelijkheid van bezienswaardigheden en monumenten.