Selecteer een pagina

Ruimte voor recreatie

Langedijk ontwikkelt met water wil ruimte bieden aan recreatieve voorzieningen en functies op en langs het water. Dit levert een bijdrage aan de economische vitaliteit van Langedijk. In de manier waarop kleinschalige en grootschalige recreatie wordt ontwikkeld, kijken we nadrukkelijk steeds naar de verbinding met het water.

 

Water-land verbindingen

Goede verbindingen tussen land en water stimuleren het gebruik van water en het gebruik van voorzieningen op het land of aan het water. Het aantal te water-laat-plaatsen en aanlegsteigers wordt uitgebreid. Terrassen en andere voorzieningen brengen veel levendigheid in de kernen. Uitbreiding van het aantal kleinschalige strandjes en zitplekken verbreedt het aanbod voor nieuwe (doel)groepen.  De Oostrand in Noord-Zuid-Scharwoude biedt mogelijkheden voor een seizoensstrand met horecavoorziening en bijzondere overnachtingsmogelijkheden.

 

kilometerslange beleving

Het historische lint is een aantrekkelijk decor om langer te verblijven. Het is een mooie omgeving en er zijn al vele voorzieningen. De uitdaging is om vooral de kwaliteit, bezienswaardigheden en winkelaanbod verder uit te bouwen. In combinatie met bereikbaarheid over water, zijn hier kansen voor het ontwikkelen van een bijzonder aanbod.
Museum BroekerVeiling is een belangrijke culturele trekpleister. Met de geplande uitbreiding van het museum wil deze het bezoekersaantal verdubbelen. Door verblijfstoerisme te koppelen aan cultuur en (water)recreatie kan de bezoeker optimaal genieten van de rijke mogelijkheden. Bezoekers willen verhalen horen. De Achterburggracht is een kilometerslange beleving van geschiedenis. In combinatie met een uitstapje bij de plaatselijke horeca maakt dit Langedijk tot een unieke en gezellige vaarbeleving.

 

Geesterambacht

Het recreatiegebied Geestmerambacht is een belangrijke recreatieve trekpleister. Het is een uitdaging de voorzieningen in het recreatiegebied te verbinden met het aanbod in het lint van Langedijk. De beoogde vaar- en fietsverbinding in het deelgebied de Groene Loper is onderdeel van de uitbreidingsplannen van het recreatieschap Geestmerambacht.

 

Vervoer over het water

Door al het water in Langedijk is het prima mogelijk om cultuur en landschap over water te verkennen. Vervoersmogelijkheden over het water worden versterkt, bijvoorbeeld met watertaxi’s of hop on hop off cruises. Het aanbod van fluisterbootjes wordt verruimd. Hierbij is nadrukkelijke aandacht voor de kwetsbaarheid en het behoud voor de toekomst van het landschapsreservaat Oosterdel.